0 (800) 21 00 65 help@msl.ua
00:00
МСЛ
00:00
Перевірка білетa
Введіть маккод білета для перевірки
Де знайти маккод?
Виберіть камеру:
Повторити
Прийняти
Підсумки сезону. Хто б міг подумати!

Ми продовжуємо підбивати підсумки футбольного сезону і пропонуємо вашій увазі десятку найнесподіваніших проривів. Хто більше за інших здивував футбольну Європу в сезоні-2018/19, читайте далі.

10. Славія (Прага)

Спочатку «Славію» ніхто особливо не помічав. Київське «Динамо» спокійно обіграло її в кваліфікації Ліги чемпіонів, і ми забули про існування празького клубу до весни. Але потім «Славія» сама змусила про себе згадати. У плей-офф Ліги Європи вона вибила «Генк» і «Севілью», а восени пройшла досить сильну групу, залишивши позаду «Бордо» і «Копенгаген». Зупинити чехів вдалося тільки «Челсі» — майбутньому тріумфатору турніру, і було це у чвертьфіналі. Крім цього, вже вп’яте «Славія» стала чемпіоном Чехії. Цікаво, що наставник команди Трпишовськи фігурував серед можливих наступників Хацкевича в київському «Динамо», але врешті-решт у киян залишився колишній тренер.

9. Борусія (Дортмунд)

Минулого літа «Борусію» очолив Люсьєн Фавр, і склад команди суттєво оновився. Проте, ніхто не чекав від Дортмунда такої «нахабності». І абсолютно точно ніхто не думав, що «Борусія» кине виклик «Баварії». Більш того, посеред сезону здавалося, що чемпіонської інтриги в Німеччині більше не залишилося, і «Борусію» вже не дістати. Але у другому колі підопічні Фавра різко скинули темп і дозволили себе наздогнати. Боротьба за чемпіонство тривала до останнього туру, але кінцівка склалася на користь «Баварії». Однак загалом «Борусія» залишила вкрай приємне враження, а юний англієць Санчо взагалі може стати великою зіркою.

8. Вулверхемптон

«Вовки» повернулися в АПЛ минулого літа. Нічого особливого, крім серйозних можливостей керівництва, в цій команді не було. Але великими грошима ще потрібно грамотно скористатися, і ось тут «Вулверхемптон» показав максимальну ефективність. Акцент було зроблено на португальський ринок, причому купувалися не великі імена, а саме ті гравці, які були потрібні португальському тренеру Нуну. Сезон його команда провела напрочуд стабільно, демонструючи нехай і не яскравий, але вкрай прагматичний футбол. Цікаво, що по ходу справи «Вулверхемптон» зумів засмутити майже всіх місцевих грандів. У підсумку «вовки» пробилися в єврокубки, а за якістю гри вони не поступалися «МЮ» та «Арсеналу».

7. Хетафе

Найчастіше цей клуб проводить час у нижній частині таблиці. Завдання номер один — уникнути вильоту, в найкращому разі — фінішувати ближче до десятого місця. Але цей сезон перевершив найкращі сподівання вболівальників клубу. «Хетафе» провів його напрочуд сильно і до останнього туру претендував на потрапляння до Ліги чемпіонів. Але в кінцівці вистрілила «Валенсія», і до четвертого місця «Хетафе» не вистачило всього двох очок. У будь-якому разі, команда заслуговує найвищих оцінок, хоча і демонструє не зовсім іспанський футбол. У цьому сезоні «Хетафе» був найпрагматичнішим колективом Примери, граючи суворо від оборони. Насамперед команда не давала зіграти супернику, а результатом стало п'яте місце.

6. Лілль

За результатами сезону-2017/18 «Лілль» лише дивом уникнув вильоту, через що минулого літа серед французьких лідерів фігурував хто завгодно, тільки не «доги». Але вже перші тури показали, що це зовсім інша команда. «Лілль» відразу влаштувався серед лідерів і аж до останнього туру впевнено тримався на другому місці. А найяскравішим «перформансом» у його виконанні стала домашня перемога над «ПСЖ» з рахунком 5:1! Уже восени ми побачимо «Лілль» у Лізі чемпіонів, а от Ніколя Пепе майже напевно скористається однією з численних пропозицій, якими його засипали європейські гранди. Утримувати івуарійця ніхто не буде, адже за нього пропонують величезні для «Лілля» гроші.

5. Генк

Коли «Андерлехт» і «Брюгге» не в порядку, з'являються шанси в інших бельгійських клубів. У сезоні-2018/19 своїм шансом скористався «Генк», ключовим гравцем якого є Руслан Малиновський. Протягом всього сезону українець диригував діями партнерів у середині поля, забивав голи і роздавав гольові передачі. Крім цього, саме він був головним виконавцем стандартів, включаючи пенальті. Багато в чому завдяки Малиновському «Генк» уже з перших турів захопив лідерство і тримав його міцною хваткою до закінчення чемпіонату. Але тепер усе йде до того, що Малиновський піде на підвищення в сильніший чемпіонат. Наразі найбільшу активність по відношенню до українця проявляє «Аталанта».

4. Айнтрахт

Здавалося, «Айнтрахт» досяг свого піку рік тому, коли на чолі з Ніко Ковачем було завойовано Кубок Німеччини. Після цього хорватський тренер пішов на підвищення в «Баварію», тоді як «Айнтрахт» очолив наш старий знайомий по роботі в «Янг Бойз» Аді Хюттер. І хто б міг подумати, що під керівництвом цього швейцарця «Айнтрахт» досягне ще більшого успіху! Головні досягнення були зафіксовані в Лізі Європи, де франкфуртці виграли всі шість матчів на груповій стадії, а в плей-офф вибили «Шахтар», «Інтер» і «Бенфіку». Зупинити німців спромігся лише «Челсі». Було це у півфіналі, причому лондонці виграли лише по пенальті. А в чемпіонаті «Айнтрахт» був близьким до того, аби пробитися до зони Ліги чемпіонів. Ось тільки на кінцівку сил явно не вистачило...

3. Аталанта

Саме цей клуб став головним порушником спокою в чемпіонаті Італії. Щоліта «Аталанту» залишають провідні виконавці, але вона після цього стає ще сильнішою. Це заслуга Джанп’єро Гасперіні, що проводить тут видатну роботу. Мабуть, з тактичної точки зору зрівнятися з «Аталантою» може хіба що «Ювентус». А результатом стало третє місце в Серії А, путівка до  Ліги чемпіонів і участь у фіналі Кубка Італії. Позаду «Аталанти» залишилися міланські і римські гранди. І звичайно, робота з Гасперіні піде на користь Руслану Малиновському, якщо він все-таки переїде в Бергамо.

2. Тоттенхем

У тому, що в особі Мауріссіо Почеттіно «Тоттенхем» знайшов відмінного тренера, було зрозуміло вже давно. Сезон-2018/19 змусив в цьому переконатися знову. Більше року «шпори» не підписували новачків, але Почеттіно витиснув максимум із тих, хто був під рукою. Він навіть впорався з постійними травмами Харрі Кейна — головного гравця у складі «Тоттенхема». На шляху до фіналу Ліги чемпіонів команда Почеттіно обіграла «Борусію», «Манчестер Сіті» та «Аякс». І тільки проти «Ліверпуля» виявилася безсилою. Втім, цей сезон уболівальники «Тоттенхема» пам'ятатимуть ще довго...

1. Аякс

Нехай «Аякс» і програв "Тоттенхему" у півфіналі Ліги чемпіонів, головним відкриттям цього сезону стали саме амстердамці. «Аякс» вразив усіх. Він був неперевершеним настільки, що навесні за нього вболівала вся Європа. За винятком шанувальників «Реала» і «Ювентуса», адже саме ці клуби поступилися «Аяксу» в Лізі чемпіонів. Шкода лише, що влітку ця команда розбіжиться. Зараз практично за всіма її основними гравцями вишикувалася черга з потенційних покупців, а керівництво клубу підраховує доходи. Що ж, будемо й далі стежити за неповторними де Йонгом і де Ліхтом, але в складах інших команд.

Андрій ЮЩЕНКО

Ми у Viber!