0 (800) 21 00 65 help@msl.ua
00:00
МСЛ
00:00
Перевірка білетa
Введіть маккод білета для перевірки
Де знайти маккод?
Виберіть камеру:
Повторити
Прийняти
Замкнуте коло київського "Динамо"

Отже, втретє поспіль київське "Динамо" не змогло подолати кваліфікацію Ліги чемпіонів, і втреетє поспіль це сталося при Олександрі Хацкевичі. Два роки тому киян вибив швейцарський "Янг Бойз", минулого літа у Хацкевича не знайшлося аргументів проти "Аякса", і ось тепер "Брюгге". Той самий "Брюгге", що невдало виступив у минулому сезоні, влаштував літній розпродаж і нещодавно змінив головного тренера. Але навіть такий суперник динамівцям виявився не під силу.

Черговий проліт повз Лігу чемпіонів — це не лише удар по самолюбству футболістів і розчарування для вболівальників, це фінансові втрати для власника клубу. Вихід до  групового турніру ЛЧ гарантовано приносить будь-якому його учаснику близько 30 мільйонів євро, але ці гроші "Динамо" знову не отримає. Уже втретє поспіль!

А якщо врахувати, що за три дні до єврокубкової невдачі "Динамо" на своєму полі поступилося "Шахтарю", доля головного тренера була вирішена. Цього разу Ігор Суркіс не брав часу на роздуми, і про звільнення Хацкевича було оголошено вже наступного дня після повторної гри з "Брюгге".

І відразу з'явилися матеріали з прізвищами потенційних наступників Хацкевича. Найчастіше згадувалися кандидатури Михайличенка, Головка, Калитвинцева і Вернидуба. Іноземні фахівці в шорт-листі не фігурували, однак була надія, що вперше після Сьоміна і Газзаєва Ігор Суркіс довіриться тренеру, який не має нічого спільного з історією "Динамо". Найімовірнішою виглядала кандидатура Юрія Вернидуба, який нещодавно звільнився з "Зорі". Останнім часом його риторика щодо "Динамо" стала максимально лояльною, тому здавалося, що Вернидуб і динамівське керівництво давно про все домовилися.

Але реальність виявилася зовсім іншою. Вже вкотре у президента "Динамо" забракло сміливості запросити незалежного тренера, і він пішов по другому колу. Вже вдруге наставником "Динамо" призначений Олексій Михайличенко, який займав останнім часом посаду спортивного директора. А ось головним тренером не працював майже десять років. Рівно з того моменту, коли збірна України під його керівництвом не змогла пробитися на ЧС-2010.

У тренерський штаб нового наставника увійшли Вадим Євтушенко, Михайло Михайлов і Сергій Федоров. Тут теж виключно динамівські серця і жодної "сторонньої" людини. Та найголовніше полягає в тому, що вся тренерська четвірка максимально лояльна і віддана керівництву клубу.

І ось тут виникає одне цікаве запитання: а чим займався Михайличенко-тренер в останні кілька років? Чи відвідував тренерські семінари, чи спілкувався із іноземними колегами, чи стежив за технічними новинками та останніми тенденціями в тренерському ремеслі? І чи може він стати для "Динамо" сучасним наставником, що розуміє вимоги сьогоднішнього дня та відповідає актуальним викликам?

А ще хотілося б дізнатися, чому чинний футбольний тренер так довго перебував без тренерської роботи? Якщо той або інший фахівець хоче тренувати, він бере і тренує. І зовсім неважливо, на якому рівні це відбувається. Візьмемо того ж Віктора Скрипника. Після звільнення з "Вердера" він усвідомив, що в Німеччині знайти іншу роботу буде складно, після чого очолив більш ніж скромну "Ригу". Підняв її на певний рівень, а потім отримав пропозицію від "Зорі". І все з єдиної причини — людина хоче тренувати!

Михайличенко теж начебто хотів, але тільки "Динамо" або збірну. А все інше — це нібито не його рівень. Ось і виходить, що він чекав майже десять років. І таки дочекався, коли у Ігоря Суркіса закінчилися нові кандидати з динамівським серцем.

Ризикнемо припустити, що надовго на чолі "Динамо" Михайличенко НЕ затримається. Максимум, який ми йому відпускаємо, це один рік. Якщо Михайличенко не провалиться в чемпіонаті, фатальною для нього може стати кваліфікація наступної Ліги чемпіонів. Ігор Суркіс може стерпіти будь-яку поразку на футбольному полі, але втрачені 30 мільйонів йому стерпіти важко. Втім, знайти нового тренера для "Динамо" він може за три хвилини. Хоч зараз зайняти цю посаду готові Дем'яненко, Лужний, Блохін, Ребров. При бажанні список можна продовжити...

Андрій ЮЩЕНКО


Ми у Viber!