0 (800) 21 00 65 help@msl.ua
00:00
МСЛ
00:00
Перевірка білетa
Введіть маккод білета для перевірки
Де знайти маккод?
Виберіть камеру:
Повторити
Прийняти
Літо-2019: топ-10 тренерських призначень

Тренерські призначення під час літнього міжсезоння - звичайна справа. Ми вирішили виділити найгучніші з них і розставили всіх по місцях.

10. Збірна Іспанії — Роберт Морено

Про сімейні проблеми Луїса Енріке відомо вже давно. Що саме відбувається в його родині, широкому загалу невідомо, але він не міг керувати діями національної збірної в усіх матчах 2019 року. Далі так тривати не могло, і влітку іспанці отримали нового наставника. Це людина з тренерського штабу Луїса Енріке - 41-річний Роберт Морено, який не грав у футбол на професійному рівні, проте більше десяти років допомагав Луїсу Енріке всюди, де той працював.

9. Шахтар — Луїш Каштру

Призначення Луїша Каштру - вимушений крок з нагоди переїзду Пауло Фонсеки до італійської "Роми". У Фонсеки був діючий контракт, але тримати його силою керівництво не стало. І хоча Мірча Луческу активно пропонував "Шахтареві" свого сина, там вирішили не звертати з португальського вектора. Нового наставника знайшли у "Гімараєші", у нього чудова репутація та прогресивні погляди на футбол. Луїш Каштру відразу змінив ігрову схему "Шахтаря", але робити серйозні висновки лише по контрольних матчах було б необачно.

8. Марсель — Андре Віллаш-Боаш

Непогано заробивши в Китаї, Віллаш-Боашу знову захотілося зануритися в атмосферу серйозного футболу. Звісно, він опинився там, де крутяться великі гроші. Американські власники "Марселя" мають неабиякі футбольні амбіції, але Руді Гарсія високої довіри не виправдав. Разом з ним "Марсель" так і не зміг пробитися до Ліги чемпіонів, що і стало основною причиною відставки. Тепер подивимося, як підуть справи у португальця...

7. Мілан — Марко Джампаоло

Мабуть, "червоно-чорні" хотіли отримати більш знатного наставника. Але сьогодні репутація "Мілана" така, що фахівці з ім'ям до пропозицій з цього клубу ставляться підозріло. До того ж спроби запросити Конте або Саррі були зовсім нерішучими. Ось і залишилося, що домовлятися з 51-річним Марко Джампаоло, для якого це головний виклик усього життя. Протягом трьох останніх сезонів Джампаоло непогано тренував "Сампдорію", але не більше того. І є великі сумніви, що його рівень відповідає викликам великого клубу.

6. Рома — Пауло Фонсека

Фонсека ніколи не приховував, що мріє про роботу у топ-чемпіонаті. Він міг залишити "Шахтар" значно раніше, але відпускати його посеред сезону в клубі не побажали. До того ж інтерес з боку "Евертона" був не надто конкретним. І ось з'явилася рішуче налаштована "Рома", яка не може дозволити собі топ-тренера, але більше не хоче зв'язуватися з місцевими фахівцями середньої руки. Запрошення Фонсеки - це нестандартний крок, що приховує у собі чимало ризиків, але тепер увага до "Роми" в Україні точно зросте.

5. Севілья — Хулен Лопетегі

Минулий рік став найважчим у житті Хулена Лопетегі. Він готував збірну Іспанії до ЧС-2018, але так і не зміг показати світові плоди своєї праці. Він мав будувати "Реал" без Кріштіану Роналду, але його обірвали на початку шляху. В результаті Лопетегі залишився ні з чим, в той же час його репутація виявилася підмоченою. І тут з'явилася пропозиція від "Севільї", що провалилася минулого сезону. Якщо у Лопетегі не вийде і тут, його назавжди викреслять з когорти іспанських топ-тренерів.

4. Лейпциг — Юліан Нагельсманн

Про це призначення стало відомо більше року тому. Юліан Нагельсманн, який очолив "Хоффенхайм" у 28 років, мав відпрацювати свій контракт до кінця, аби перейти на сходинку вище. А поки "Лейпциг" чекав нового тренера, досвідчений Ральф Рангнік забезпечив "бикам" участь у Лізі чемпіонів. І передав команду найперспективнішому німецькому тренеру. Не інакше як для того, аби "Лейпциг" нарешті кинув виклик мюнхенській "Баварії"...

3. Челсі — Франк Лампард

Мауріціо Саррі керував на "Стемфорді" лише один сезон, але покинув лондонський клуб, оскільки умови для роботи були нестерпними. За один рік італієць зробив немало. Це і перемога в Лізі Європи, і путівка до Ліги чемпіонів, і глобальна перебудова гри, на яку раніше не наважився жоден з наставників "Челсі". Але атмосфера цілковитої недовіри змусила Саррі піти, до того ж пропозицій у нього не бракувало. Новий вибір лондонців дещо здивував. Так, Франк Лампард завжди буде місцевою легендою, але його тренерська кар'єра лише починається. Немає сумнівів, що публіка сприйме Лампарда на ура, однак без Азара і в умовах трансферного бану новачку тренерського ремесла буде вкрай складно.

2. Інтер — Антоніо Конте

Попередній сезон у виконанні "Інтера" вийшов дуже неоднозначним. І хоча Спаллетті завоював путівку до Ліги чемпіонів, його прибрали рівно в той момент, коли вдалося домовитися з Антоніо Конте. Це топ-тренер у всіх відношеннях, до того ж його тактичні погляди ідеально підходять для "Інтера". Конте відразу вирішив показати, хто в домі господар, прибравши з команди Ікарді і Наїнголана. Це надзвичайно сильний крок, що підкреслює величезні повноваження нового наставника. Схоже, "Інтер" готується до того, аби боротися за "скудетто".

1. Ювентус — Мауріціо Саррі

"Стара Синьйора" продовжує домінувати на внутрішній арені, але в Турині давно мріють про перемогу в Лізі чемпіонів. Заради цього платили величезні гроші за старіючого Роналду, але навіть він не допоміг пройти "Аякс" у чвертьфіналі. Ця поразка стала фатальною для Аллегрі. Схоже, саме після неї керівництво остаточно втратило віру у цього фахівця. Тепер здійснити Туринську мрію має Мауріціо Саррі. Під нього підписали цілу групу новачків, але проблема в тому, що у свої 60 років Саррі завоював лише один трофей...

P. S. Це далеко не всі тренерські призначення, що трапилися під час літнього міжсезоння. Особливо в цьому сенсі відзначилася Німеччина. Так, новим тренером "Шальке" призначений Давид Вагнер - екс-наставник "Хаддерсфілда" і екс-помічник Юргена Клоппа у дортмундській "Борусії". На зміну Нагельсманну у "Хоффенхаймі" прийшов його колишній асистент Альфред Шройдер, що у минулому сезоні працював у тренерському штабі "Аякса". У столичній "Герті" Паля Дардая теж замінив один з його помічників - Анте Чович. Відразу два фахівця переїхали до бундесліги з чемпіонату Австрії. Екс-наставник "Зальцбурга" Марко Розе очолив гладбахську "Борусію", а Олівер Глазнер, що протягом чотирьох років очолював ЛАСК, тепер тренуватиме "Вольфсбург".

Крім цього, досвідченого Кіке Сетьєна на чолі  "Бетиса" змінив більш молодший Рубі, місце якого в "Еспаньолі" зайняв Давид Гальєго. Цікаве призначення відбулося в "Ліоні", де на зміну Бруно Женезіо прийшов бразилець Силвіньо - людина без тренерського досвіду, але з відомим футбольним ім'ям. Не залишилася без тренера і "Сампдорія", яка підписала Ді Франческо, що непогано попрацював з "Ромою". Досі без "коуча" залишається "Ньюкасл". Рафа Бенітес поїхав туди, де платять більше грошей, а спроби домовитися зі Стівом Брюсом поки ні до чого не привели.

Що стосується українських призначень, то тут багато говорять про Віктора Скрипника, який змінив Юрія Вернидуба в луганській "Зорі". І звичайно, не можна не сказати про донецький "Олімпік", де команду довірили екс-гравцеві мадридського "Реала" Жуліо Сезару (21 матч за 3 роки). Правда, про його тренерські таланти ніхто нічого не чув...

Андрій ЮЩЕНКО

Ми у Viber!