0 (800) 21 00 65 help@msl.ua
00:00
МСЛ
00:00
Перевірка білетa
Введіть маккод білета для перевірки
Де знайти маккод?
Виберіть камеру:
Повторити
Прийняти
Ліга українських чемпіонів

За даними МІЖНАРОДНОГО ІНСТИТУТУ Спортивних досягнень, на Сьогоднішній день за кордоном Грають 196 українських футболістів. Вісім з них за результатами сезону-2018/19 стали чемпіонами тих країн, у яких вони виступають. У цьому матеріалі ми розповімо про кожного українського чемпіона. Цікаво, що двоє з них цього літа встигли змінити клуб, а ще двоє до цього дуже близькі.

Олександр Зінченко ( «Манчестер Сіті»)

Минулого літа він ледь не покинув "Манчестер Сіті". Предметний інтерес до Зінченка проявляли «Наполі» і «Бетис», але врешті-решт він залишився. Залишився для того, аби провести найкращий сезон у своїй кар'єрі.

Та спочатку здавалося, що багато ігрового часу у Зінченка знову не буде. Восени він з'являвся на полі лише епізодично, підміняючи Менді на лівому фланзі оборони. Все змінилося тоді, коли француз зазнав чергової травми. Українець виграв конкуренцію у Делфа і з часом став безальтернативним гравцем основного складу.

Загалом Зінченко взяв участь у 29-ти матчах "Манчестер Сіті". Він вдруге став чемпіоном Англії, завоював Кубок країни і Кубок ліги. А коли сезон закінчився, Олександр поставив підпис під новим контрактом з «городянами». Цікаво, що «МС» виграв усі матчі чемпіонату, в яких Зінченко грав зі стартових хвилин.

Руслан Малиновський ( «Генк»)

Бельгійське чемпіонство "Генка" має сенсаційний відтінок, але без участі Малиновського воно б не відбулося. У цьому сезоні українець став одним із лідерів команди, саме він диригував діями своїх партнерів у середині поля. А ще Малиновський виконував практично всі "стандарти" включно з пенальті. Загалом він узяв участь у 51-му матчі "Генка",набравши 32 очки за системою "гол + пас" (16 + 16).

Але на цьому бельгійський відрізок кар'єри Малиновського, судячи з усього, закінчився. 26-річний українець хоче спробувати свої сили у більш статусному чемпіонаті, а "Генк" хоче виручити за нього не менше десяти мільйонів євро. На даний момент активніше за інших Малиновського "торгує" "Сампдорія", уважно стежать за ситуацією «Аталанта» і «Валенсія». А новий наставник "Генка" заявив, що дуже хотів би залишити українця, але тримати його силою не збирається.

Ярослав Ракицький ( «Зеніт»)

Зі зрозумілих причин його перехід із «Шахтаря» перетворився на гучний скандал. Але це вибір футболіста, і робив він його свідомо. І звичайно, Ракицький розумів, що на цьому його кар'єра в національній збірній скінчилася.

А що стосується "Зеніта", то український захисник одразу став залізним гравцем стартового складу. На новому місці він відіграв 16 матчів і взяв посильну участь у завоюванні чемпіонства. Зокрема, в активі Ракицького три реалізованих штрафних, хоча в «Шахтар» до виконання "стандартів" його не підпускали бразилець.

Євген Шахов (ПАОК)

Якщо чемпіонат Греції виграє не "Олімпіакос", це вже сенсація. У сезоні-2018/19 сенсація сталася завдяки ПАОКу, у заявці якого значилося двоє українців. Один із них — екс-півзахисник «Дніпра» Євген Шахов.

Протягом сезону він балансував між основним складом і лавою запасних. Загалом набралося 40 матчів, але зі стартових хвилин українець зіграв лише 27 разів. У його активі п'ять забитих м’ячів. Разом із несподіваним чемпіонством ПАОКа контракт Шахова закінчився. Продовжувати його сторони не побажали, і українському хавбекові довелося шукати нове місце роботи. У наступному сезоні ми побачимо Шахова у складі "Лечче" — новачка італійської Серії А.

Євген Хачеріді (ПАОК)

Все йде до того, що залишить ПАОК й інший український легіонер — Євген Хачеріді. Спочатку на нього розраховували, як на одного з лідерів захисної лінії. Але реальність виявилася іншою, і досвідчений центрбек так і не став у ПАОКу своїм. Лише 11 матчів за сезон — це зовсім не те, заради чого Хачеріді переїхав до Греції.

Найяскравішим епізодом, що трапився з Хачеріді в ПАОКу, стало вилучення вже на сьомій хвилині єврокубкового матчу проти "Челсі". Ще один показовий момент: у 2019 році екс-динамівець не зіграв за грецький клуб жодної хвилини. І це при тому, що ще восени він став бідкатися з приводу відсутності ігрової практики. Хачеріді чомусь не подобався Развану Луческу, та й ліміт на легіонерів був не на користь українця.

А днями в ПАОКу сталася ще одна цікава подія. Луческу-молодший ініціював розірвання контракту зі своїм клубом, і розлучився заради цього з двома мільйонами євро. А за кілька днів він підписав надзвичайно вигідний контракт із представником Саудівської Аравії…

Іван Петряк ( «Ференцварош»)

За "Ференцварош" Петряк виступав на правах оренди із донецького "Шахтаря". І в першому ж угорському сезоні став однією з найпомітніших фігур місцевого чемпіонату. У його активі 33 матчі, 6 голів і 12 результативних передач. "Ференцварош" хотів і далі співпрацювати з українцем, але його перехопив багатший "Віді". Спалахнув гучний скандал, у результаті якого Петряка зненавиділи там, де ще вчора ледь не носили на руках. Тепер він гратиме за інший клуб, хоча за своїм потенціалом цілком міг спробувати себе і в сильнішому чемпіонаті.

Ігор Харатін ( «Ференцварош»)

Інтерес «Ференцвароша» до українських футболістів не випадковий, адже команду очолює Сергій Ребров. Харатін йому знайомий з часів спільної роботи в київському «Динамо», але до Угорщини він переїжджав із луганської "Зорі". Сталося це минулої зими, і український півзахисник відразу став міцним гравцем основи. Він провів за «Ференцварош» 17 матчів, відзначився двома точними ударами і вперше в кар’єрі став чемпіоном.

Артем Сухоцький ( "Слован" Братислава)

Його переїзд із луганської "Зорі" відбувся півтора роки тому. Сухоцький далеко не відразу став основним гравцем «Слована», але в сезоні-2018/19 альтернативи на лівому фланзі оборони йому не було. Українець забив один гол і віддав сім гольових передач, залишаючись важливим елементом у чемпіонській конструкції "Слована". Тепер Сухоцький вперше в житті зіграє в Лізі чемпіонів. Наразі його чекає кваліфікація. Перший суперник "Слована" — чорногорська "Сутьєска".

Андрій Ющенко

Ми у Viber!